James LOVELOCK

Click pe fotografie pentru marirea ei

Un savant remarcabil

pionier al dezvoltarii constiintei ecologice

 

Scurta biografie

 

James Lovelock : savant independent, ecologist, autor şi cercetator, Doctor Honoris Causa al catorva universitati din toata lumea, el este considerat de cateva decade drept unul din principalii lideri ideologici, daca nu cel mai mare, din istoria dezvoltarii constiintei ecologiste. James Lovelock este si astazi unul din cei mai mari autori din domeniul ecologiei. El este autorul " Teoriei Gaia " si " Varstele Gaia ", in care considera planeta Pamant ca o fiinta vie care se autoregleaza, ca şi al cartii mai recente "Omagiu pentru GAIA", o autobiografie publicata in septembrie 2000.

 

James Lovelock este in favoarea folosirii energiei nucleare curate, care respecta mediul : citeste prefata lui James Lovelock la cartea "Energia nucleara şi Mediul". El sprijina Asociation Ecologistilor pentru Energia Nucleara (EPEN).

Pentru mai multe informatii despre viata fascinanta a lui James Lovelock ca savant si ecologist independent, puteti clica aici sau citi autobiografia sa "Omagiu pentru GAIA".

 

 

Cartile lui James LOVELOCK:

 

Click pe coperta cartii pentru a o mari

 

305 pages

W.W. Norton, New York, 1988

Available at www.amazon.com

 

Varstele GAIA

Pamantul, dupa cum propune James Lovelock, se comporta ca şi cum ar fi un superorganism, format din toate fiintele vii şi din mediul material ce le inconjoara. Cand a schitat prima data stralucitoarea teorie Gaia, in anii 70, ea a fost imbratisata de oameni de pe tot globul si in scurt timp Gaia s-a deplasat de la periferia cercetarii stiintifice in centrul ei.

James Lovelock sustine ca parametrii precum continutul de oxygen, formarea norilor şi salinitatea oceanelor, pot fi controlati prin interactiunea proceselor fizice, chimice şi biologice. El crede ca "autoreglarea climei şi a compozitiei cimice este un proces care decurge din evolutia in stransa legatura a rocilor, aerului şi oceanului adaugata la cea a organismelor. O asemenea autoreglare interconectata - rareori optima - are in vedere zonele reci şi calde de pe pamant, cele umede şi cele uscate - care fac totusi Pamantul un loc propice pentru viata." New York Times Book Review a numit argumentele sale in favoarea Gaia "plauzibile si mai ales lamuritoare."

Acest concept deschizator de drumuri a dat nastere la noi domenii ale cercetarii stiintifice. Lovelock adauga : "daca am privi lumea ca un superorganism din care facem şi noi parte - nu ca stapani, nici ca chiriasi sau pasageri - am putea avea destul timp, iar speciile noastre ar putea supravietui in "nisa repartizata". Totul depinde de tine si de mine."

 

185 pages

Oxford University Press, Oxford,1979

Available at www.amazon.com

 

 

GAIA - O noua perspectiva asupra vietii pe Pamant - Romanian edition 

In aceasta lucrare clasica ce continua sa inspire pe multi din cititorii ei, James Lovelock duce mai departe ideea sa ca Pamantul functioneaza ca un organism viu. Scrisa pentru nespecialisti, GAIA este o calatorie in timp si spatiu, pentru cautarea dovezilor care sustin un model nou si radical diferit al planetei noastre. In contrast cu conceptia conventionala ca materia vie este pasiva in fata amenintarilor la existenta sa, cartea exploreaza teoria ca materia vie de pe Pamant - aerul, oceanul si solul - formeaza un sistem complex care are capacitatea de a mentine Pamantul ca pe un loc propice vietii.

De cand a publicat prima data GAIA, multe din prviziunile lui James Lovelock s-au adeverit iar teoria sa a devenit un subiect mult dezbatut in cercurile stiintifice.

___________

"Lovelock scrie minunat. O carte care este si originala si bine scrisa este desigur un dar. Numai un geniu gandeste astfel si Lovelock merita a fi considerat un geniu."

New Scientist.

"Una din favoritele mele din toate timpurile. Inspiratia de a lua ca idee centrala - Pamantul este un organism viu care se autoregleaza - constituie cea mai dramatica provocare pentru savanti, politicieni si ecologisti".

Jonathan Porritt

"Un argument incitant si personal al unui ganditor original care ne-a surprins. El invinge si atrage atentia."

Scientific American.

 

Oxford University Press, Oxford, 2000

Available at www.amazon.com

 

 

Omagiu pentru GAIA - Viata unui savant independent

 

Lovelock's autobiography.

_______________

"He is to science what Gandhi was to politics. And his central notion, that the planet behaves as a living organism, is as radical, profound, and far-reaching in its impact as any of Gandhi's ideas."

New scientist.

"His Gaia hypothesis' is certainly heroic, with all the illusion-busting potential of Galileo's or Einstein's theories."

The Independant.

 

 

 

 

 

Alte carti de James Lovelock :

- GAIA: Ghidul practic pentru medicina planetara, Gaia Books, London, 1991.

 

Carti scrise impreuna cu Michael Allaby :

- Marea Extinctie, Doubleday & Co, New York, 1983.

- Salutarile lui Marte, André Deutsch Ltd, London, 1984.

 

Top of page   -   Lovelock's homepage